niedziela, 3 lipca 2011

CO JEŚĆ ? A CZEGO UNIKAĆ ?

w DIECIE i utrzymaniu właściwej wagi a co za tym idzie sylwetki ważne jest co jemy, poniżej przedstawię produkty ważne w naszej codziennej diecie oraz ich własności a także ich przeciwieństwa czyli produkty których powinniśmy unikać w naszej diecie i nie wpuszczać ich do naszego przewodu pokarmowego.




  1. Pełnoziarniste pieczywo i płatki zbożowe;  powstrzymuje organizm przed gromadzeniem tłuszczu. Zawiera;  błonnik, białko, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina E, magnez, cynk, potas, żelazo, wapń. Pomaga w utracie kilogramów, obniżeniu ciśnienia krwi, walką z rakiem, walką z chorobami serca. Zaliczyć możemy tu także brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron. Wystrzegajmy się natomiast jedzenia białego chleba, bagietek, pączków czy też innych tuczących ciast.
  2. Maliny i owoce leśne; są odpowiedzialne za ochronę serca, poprawę wzroku, wzmacnianie pamięci, osłabianie uczucia głodu. Zawierają cenne antyoksydanty, błonnik, witamina C, tanina (w borówkach). Są pomocne w utracie kilogramów, walce  z rakiem, walce z chorobami serca. Należy tu także powiedzieć o innych owocach szczególnie jabłkach i grejpfrutach. Nie należy zastępować owoców na rzecz  galaretek owocowych - bez błonnika, za to z cukrem.
  3. Migdały i orzechy; Dzięki nim będziemy budowali mięśnie oraz zwalczali uczucia głodu.  Na orzechach generalnie możemy zawsze polegać - zawierają jednonienasycone tłuszcze, które pomagają oczyścić naczynia krwionośne i dają poczucie sytości. Wszystkie orzechy są bogate w białko. Ale migdały to król wszystkich orzechów. Staraj się jeść dwie garście tych owoców dziennie. Migdały i orzechy zawierają białka, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, kwas foliowy (w orzeszkach ziemnych), błonnik, magnez, fosfor. Pomagają  budować mięśnie, w utracie kilogramów, obniżeniu ciśnienia krwi, walce z rakiem, walce z chorobami serca. Pomocne tutaj mogą być też  nasiona dyni, nasiona słonecznika, awokado. Wystrzegajmy się za to jedzenia solonych i prażonych orzechów.
  4. oliwa z oliwek;  Nie trzeba chyba rozwodzić się nad dobroczynnym wpływem oliwy. Odpowiedzialna za obniżanie poziomu cholesterolu, wzmacnianie odporności. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E. Pomaga w utracie kilogramów, obniżeniu ciśnienia krwi, walki z rakiem, wzmocnieniu odporności, walce z chorobami serca. Kojące własności posiadają również  olej sezamowy, olej z orzechów ziemnych. Nie zalecane są inne tłuszcze roślinne, zwłaszcza uwodornione, i margaryny zawierające kwasy tłuszczowe trans.
5. Fasola i inne warzywa strączkowe (m.in. soja, ciecierzyca, jasiek, fasola szparagowa); Niektórzy z nas mogą żywić niechęć do fasoli, bo wywołuje sensacje jelitowe w najmniej oczekiwanych momentach. Warto jednak zmienić swój negatywny stosunek do niej, ponieważ jest dobra dla serca. Pomoga w budowaniu mięśni i spalaniu tłuszczu. Zawiera błonnik, białka, żelazo, kwas foliowy. Jedząc wspomagamy  budowę mięśni, utratę kilogramów, obniżenie ciśnienia krwi, walkę z rakiem, walkę z chorobami serca. Wystrzegajmy się puree z fasolki, które zawiera dużo tłuszczów nasyconych; pieczona fasola, która ma zbyt wiele cukru.
6. Szpinak i inne zielone warzywa; Wiesz oczywiście, że warzywa dosłownie kipią cennymi składnikami odżywczymi - uczą o tym w szkole. Musisz też wiedzieć, że to jeden z najważniejszych składników diety FIT. Są pomocne w neutralizowaniu wolnych rodników (cząsteczek powodujących starzenie się organizmu i pojawianie się nowotworów). Zawierają witaminy (m.in. A, C i K), kwas foliowy, beta-karoten, błonnik, składniki mineralne (wapń, magnez). Wspomagają utratę kilogramów, wzmocnienie kości, obniżenie ciśnienia krwi, walkę z rakiem, walkę z chorobami serca. Inne warzywa o zbawiennym działaniu to min. warzywa kapustne (brokuły, brukselka), zielone, żółte, czerwone i pomarańczowe warzywa (np. papryka). Wrogiem warzyw są sałatki warzywne z tłustym sosem majonezowym

7.  Nabiał (odtłuszczone mleko, jogurty, sery i twarogi wiejskie); Zawarty w nim wapń znakomicie zwalcza oponę wokół brzucha. Niskotłuszczowe jogurty, sery żółte i inne produkty nabiałowe mogą odgrywać znaczącą rolę w Twojej diecie. Ale polecam mleko jako główne źródło wapnia. Płyn zajmuje sporo miejsca w żołądku, więc Twój mózg szybko dostanie informację, że jesteś już najedzony. Dodanie kakao pozwoli Ci zdławić głód słodyczy. Pomaga w budowaniu mocnych kości, przyspieszaniu procesu chudnięcia. Zawiera duże ilości wapnia, witaminy A i B12. ryboflawiny, fosfor, potas. Atuty to utrata kilogramów, wzmocnienie kości, obniżenie ciśnienia krwi, walka z rakiem, budowa mięśni. 






8.  Płatki owsiane (błyskawiczne, bez dodatku cukru);  Płatki owsiane doładują Twoje akumulatory w ponury poranek. Są odpowiedzialne za dodawanie energii, wzmacnianie popędu seksualnego, obniżanie poziomu cholesterolu, utrzymywanie właściwego poziomu cukru we krwi. Zawierają złożone węglowodany i błonnik. Pomagają w utracie kilogramów, walką z rakiem, walką z chorobami serca. Wystrzegajmy się wszystkich płatków słodzonych.


9. Jajka; Powinieneś docenić wartość jajek wynikającą z ich ogromnej zawartości pełnowartościowego białka. Białko znajdujące się w jajkach ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich produktów, które jemy. Inaczej mówiąc, jest efektywniejszym źródłem budulca dla mięśni niż białko pochodzące z innych źródeł, nawet mleka i wołowiny. Jaja mają też sporo wit. B12, która jest potrzebna do spalania tłuszczu. Zawiera  białko, witaminy A i B12.  Najlepsza wersją są jajka gotowane, jajecznica jednak pamiętajmy by zrobić ją na oliwie i bez bekonu. 


10. Białko serwatkowe; Białko serwatkowe zawiera bezcenne, wykorzystywane do budowy mięśni aminokwasy. Jego efektywność wynika z tego, że przy dużej ilości białka ma bardzo niewiele kalorii. Ale to nie wszystko. Białko serwatkowe może pomóc Twemu ciału w zapobieganiu rakowi prostaty Đ jest świetnym źródłem cysteiny, której organizm używa do tworzenia antyoksydantu zwanego glutationem. Zawiera  białka, cysteina, glutation. Unikaj natomiast  białka sojowego.


11.  Indyk i inne chude mięsa (chuda wołowina, kurczak, ryby);  Produkt żywnościowy służący budowie mięśni - pełnowartościowe białko to podstawa każdej solidnej diety. Pierś z indyka to jedno z najchudszych mięs, jakie możesz kupić, i pokrywa prawie jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na niacynę i witaminę B6. Wołowina, która jest równie wspaniała, to najlepsze źródło kreatyny - substancji używanej przez organizm do tworzenia nowych włókien mięśniowych; wybieraj raczej polędwicę niż inne, bardziej tłuste kawałki tuszy wołowej. Zawiera białko, żelazo, cynk, kreatyna (w wołowinie), kwasy tłuszczowe omega-3 (w rybach), witamina B6 (w kurczaku i rybach) i B12, fosfor, potas. Nie jemy  kiełbaski, bekonu, wędliny, szynki, tłuste kawałki tuszy wołowej. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz