- Pełnoziarniste pieczywo i płatki zbożowe; powstrzymuje organizm przed gromadzeniem tłuszczu. Zawiera; błonnik, białko, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina E, magnez, cynk, potas, żelazo, wapń. Pomaga w utracie kilogramów, obniżeniu ciśnienia krwi, walką z rakiem, walką z chorobami serca. Zaliczyć możemy tu także brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron. Wystrzegajmy się natomiast jedzenia białego chleba, bagietek, pączków czy też innych tuczących ciast.
- Maliny i owoce leśne; są odpowiedzialne za ochronę serca, poprawę wzroku, wzmacnianie pamięci, osłabianie uczucia głodu. Zawierają cenne antyoksydanty, błonnik, witamina C, tanina (w borówkach). Są pomocne w utracie kilogramów, walce z rakiem, walce z chorobami serca. Należy tu także powiedzieć o innych owocach szczególnie jabłkach i grejpfrutach. Nie należy zastępować owoców na rzecz galaretek owocowych - bez błonnika, za to z cukrem.
- Migdały i orzechy; Dzięki nim będziemy budowali mięśnie oraz zwalczali uczucia głodu. Na orzechach generalnie możemy zawsze polegać - zawierają jednonienasycone tłuszcze, które pomagają oczyścić naczynia krwionośne i dają poczucie sytości. Wszystkie orzechy są bogate w białko. Ale migdały to król wszystkich orzechów. Staraj się jeść dwie garście tych owoców dziennie. Migdały i orzechy zawierają białka, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, kwas foliowy (w orzeszkach ziemnych), błonnik, magnez, fosfor. Pomagają budować mięśnie, w utracie kilogramów, obniżeniu ciśnienia krwi, walce z rakiem, walce z chorobami serca. Pomocne tutaj mogą być też nasiona dyni, nasiona słonecznika, awokado. Wystrzegajmy się za to jedzenia solonych i prażonych orzechów.
- oliwa z oliwek; Nie trzeba chyba rozwodzić się nad dobroczynnym wpływem oliwy. Odpowiedzialna za obniżanie poziomu cholesterolu, wzmacnianie odporności. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E. Pomaga w utracie kilogramów, obniżeniu ciśnienia krwi, walki z rakiem, wzmocnieniu odporności, walce z chorobami serca. Kojące własności posiadają również olej sezamowy, olej z orzechów ziemnych. Nie zalecane są inne tłuszcze roślinne, zwłaszcza uwodornione, i margaryny zawierające kwasy tłuszczowe trans.


5. Fasola i inne warzywa strączkowe (m.in. soja, ciecierzyca, jasiek, fasola szparagowa); Niektórzy z nas mogą żywić niechęć do fasoli, bo wywołuje sensacje jelitowe w najmniej oczekiwanych momentach. Warto jednak zmienić swój negatywny stosunek do niej, ponieważ jest dobra dla serca. Pomoga w budowaniu mięśni i spalaniu tłuszczu. Zawiera błonnik, białka, żelazo, kwas foliowy. Jedząc wspomagamy budowę mięśni, utratę kilogramów, obniżenie ciśnienia krwi, walkę z rakiem, walkę z chorobami serca. Wystrzegajmy się puree z fasolki, które zawiera dużo tłuszczów nasyconych; pieczona fasola, która ma zbyt wiele cukru.

7. Nabiał (odtłuszczone mleko, jogurty, sery i twarogi wiejskie); Zawarty w nim wapń znakomicie zwalcza oponę wokół brzucha. Niskotłuszczowe jogurty, sery żółte i inne produkty nabiałowe mogą odgrywać znaczącą rolę w Twojej diecie. Ale polecam mleko jako główne źródło wapnia. Płyn zajmuje sporo miejsca w żołądku, więc Twój mózg szybko dostanie informację, że jesteś już najedzony. Dodanie kakao pozwoli Ci zdławić głód słodyczy. Pomaga w budowaniu mocnych kości, przyspieszaniu procesu chudnięcia. Zawiera duże ilości wapnia, witaminy A i B12. ryboflawiny, fosfor, potas. Atuty to utrata kilogramów, wzmocnienie kości, obniżenie ciśnienia krwi, walka z rakiem, budowa mięśni.


10. Białko serwatkowe; Białko serwatkowe zawiera bezcenne, wykorzystywane do budowy mięśni aminokwasy. Jego efektywność wynika z tego, że przy dużej ilości białka ma bardzo niewiele kalorii. Ale to nie wszystko. Białko serwatkowe może pomóc Twemu ciału w zapobieganiu rakowi prostaty Đ jest świetnym źródłem cysteiny, której organizm używa do tworzenia antyoksydantu zwanego glutationem. Zawiera białka, cysteina, glutation. Unikaj natomiast białka sojowego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz